جمعه، 24 آذر 1396
تغذیه

برخی ازراهکارهای تغذیه ای برای سلامتی بدن وبه تعویق انداختن پیری 

  • مصرف چربی وشکرخودرامحدودکنید
  • آب ومایعات فراوان بنوشید
  • ازمصرف غذای سرخ شده وفرآورده شده وغذای آماده وفست فوداجتناب کنید.
  • درانتخاب موادپروتئینی متنوع ، پروتئینی حیوانی وگیاهی رادرنظرداشته باشید.
  • انواع سبزیجات رنگی که محتوای آنتی اکسیدان بالایی دارند راانتخاب نمایید. برای مثال کلم،اسفناج،گوجه فرنگی،هویج
  • ورزش،پیاده روی وفعالیت بدنی کافی رادرالگوی زندگی روزانه خودبگنجانید.
  • روزانه بین 8تا12 لیوان آب بنوشید.

بخورید و فورا لاغر شوید
 
با مصرف غذاها و نوشیدنی های رژیمی، متابولیسمتان را بـالا بـرده و کالری بسوزانید. پس دفعه بعد که برای خرید مواد غـذایی بیرون می روید، یادتان نرود که این مواد را هم جزء لیست خرید خود قرار دهید.
 
یادتان بـاشد:
میزان کالری مواد غذایی اهمیت زیادی دارد و هیچ چـیز را نمی‌تواند جایگزین یک رژیم غذایی متعادل و برنامه ورزشی منظم کنید.
 10 ماده غذایی موثر در رژیم غذایی عبارتند از:

1- آب:
تحقیقات جدید اشاره بر این دارند که نوشیدن آب، کاهش وزن را تسریع می‌بخشد. محققان در کشور آلمان دریافته اند که متابولیسم افراد مورد تحقیق، با نوشیدن حداقل 17 اونس آب، تا 30 درصد افزایش یافته است. این نوشیدنی طبیعی همچنین اشتها را نیز کاهش می دهد و با کمک به دفع سدیم و سموم بدن، نفخ و باد شکم را نیز از بین می برد. نوشیدن کافی آب در طول روز باعث می شود که دیگر تشنگی را با گرسنگی اشتباه نگیرید.
 

2- چای سبز:
تحقیقات نشان می دهد که عصاره چای سبز، متابولیسم بدن را افزایش داده و به کاهش وزن کمک می‌کند. این چای که در روحیه نیز تاثیر مثبت دارد، خواص ضد سرطانی نیز در داشته که از بروز بیماری های قلبی نیز جلوگیری می کند.

3- سوپ:
با خوردن یک کاسه سوپ به  عنوان پیش غذا،  هم کمتر غذا خواهید  خورد و هم  سریع‌تر چربی می سوزانید. بر اساس تحقیقات انجام گرفته، سوپ در کاهش اشتها تاثیر  بسیار شگرفی دارد،  به این دلیل که از مایعاتی تشکیل شده که گرسنگی را برطرف می‌کند. در این تحقیق، زنان می بایست از بین سه پیش غذایی که دارای 270 کالری بودند، یکی را انتخاب می کردند.  زنانی که سوپ مرغ و برنج را انتخاب  کردند، 100 کالری کمتر از سایرین مصرف می‌کردند.
 
4- گریپ فروت:
رژیم گریپ فروت افسانه نیست!  محققان  دریافته اند  که  شرکت کنندگانی که  با  هر  وعده غذایی  یک  نصفه گریپ فروت مصرف می نمودند،  به طور متوسط 6/ 3پوند وزن کم کردند. این تحقیق  اشاره  بر این دارد که  ویژگی‌های  خاص  غذایی موجود در  این میوه  سرشار از  ویتامین C ، باعث  پایین آوردن   سطح  انسولین خون می شود که به کاهش وزن می انجامد.     نکته: اگر از داروهای خاصی  استفاده می‌کنید،  حتما از  پزشک خود سوال کنید که احیانا گریپ فروت اثر منفی روی آنها نداشته باشد. 
 

5- سیب و گلابی:
براساس تحقیقات انجام گرفته، زنان چاقی که به  رژیم غذایی خود  سه عدد سیب یا گلابی کوچک افزودند، نسبت به زنانی که میوه را در رژیم خود وارد نکردند، بیشتر وزن کم کردند. افراد  میوه  خوار میزان  کالری کمتری در روز مصرف می‌کنند. مصرف این میوه های سرشار از فیبر و کم کالری، باعث می شود که احساس گرسنگی شما برطرف شده و کمتر غذا بخورید.
 
6-کلم بروکلی:
تحقیقات  بسیار  زیادی رابطه  بین کلسیم و کاهش  وزن  را به اثبات رسانده اند .  کلم بروکلی نه تنها  سرشار از کلسیم است ، بلکه  سرشار از  ویتامین C  می‌باشد که جذب کلسیم را  نیز بالا می برد . این ماده غذایی همچنین سرشار از ویتامین A و فیبر است. این کلم که هر فنجان آن فقط 20 کالری در خود دارد، نه تنها با چربی ها مقابله می‌کند، بلکه حاوی مواد گیاهی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از شما در مقابل بیماری ها محافظت می‌کند.

7- ماست کم چرب:
طبق تحقیقات انجام گرفته، محصولات لبنی به کاهش وزن کمک فراوانی می کنند. افرادی که تحت رژیم های کم کالری  هستند، و 3تا4 وعده مواد لبنی  را جزء برنامه  غذایی  خود درآورده اند ، نسبت  به  کسانی که  با همان  میزان کالری ، مواد  لبنی  کمتری در  رژیم غذایی  خود داشتند ؛ بسیا ر  بیشتر وزن کم کردند . ماست کم چرب،  منبع بسیار غنی از  کلسیم است که توصیه  می شود 450 میلی گرم از  آن را  روزانه مصرف کنید.
 

8-گوشت بوقلمون بدون چربی:
این ماده غذایی که جزء  غذاهای محبوب  بدنسازان است، چربی سوزی  می کند. تحقیقات بسیاری  ثابت کرده اند که پروتئین هم می تواند باعث  بالا رفتن متابولیسم  بدن شود،   چربی  بسوزاند  و بافت  های  ماهیچه‌ای  جدید در بدن بسازد  تا شما کالری  بیشتری بسوزانید. مصرف 3 اونس از سینه بوقلمون در یک وعده غذایی که بدون چربی و بدون استخوان و پوست باشد، حدودا 120 کالری در خود دارد که حاوی 26 گرم پروتئین کاهنده اشتها، یک گرم چربی و فاقد هرگونه چربی اشباع است.


9- آرد جو دوسر:
 این ماده غذایی که برای  سلامت قلب  بسیار مفید  است، جزء  بهترین انواع کربوهیدرات  به  شمار می‌رود؛ چون منبع بسیار عالی از فیبر است که حلال چربی و مقابله کننده با کلسترول می باشد. این ماده غذایی معده شما را  به خوبی  پر نگاه  می دارد و انرژی لازم برای  انجام فعالیت ‌هایتان  را  به شما می‌دهد . از خوردن  انواع آماده این  ماده غذایی خودداری کنید؛ چون نوع تازه آن است که می تواند ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر لازم برای بدنتان را تامین کند.

10- فلفل تند:
محققان دریافته اند که خوردن فلفل تند، متابولیسم بدن شما را بالا برده و اشتهایتان را تقلیل می دهد. علت آن این است که کپسای سین (ماده موجود در فلفل) موقتا  بدن را برای  ترشح  بیشتر هورمون‌های استرس زا تحریک می‌کند، که این عمل متابولیسم را بالا برده و باعث می شود که کالری بیشتری بسوزانید.

این 10 ماده غذایی مفید به طریق زیر به کاهش وزن کمک می کنند:
هریک از این مواد غذایی مفید برای کاهش وزن، معده تان را خوب پر کرده و با میزان کالری کمتر، گرسنگی شمار ا کاملا برطرف می کند. میوه های تازه و آبدار، سبزیجات و سوپ، کالری های موجود در مواد غذایی را کاهش داده و باعث می شود بدون تجاوز از حد تعادل کالری ها، بیشتر بخورید. میوه‌های پر فیبر، سبزیجات و حبوبات دستگاه گوارش شما را سلامت و سطح انسولین خونتان را در حد تعادل نگاه می‌دارد که باعث می شود چربی کمتر در بدن ذخیره شود.
 
گلابي ميوه اي عالي
گلابی میوه ای است سبز یا زرد رنگ ، آب دار ومخروطی شکلکه دارای طعمی خوش ومعطراست.گلابی  را  شاه  میوه  یا آمرود هم  می نامند و به  میوه پیوندی و شاداب آن  شاه آمرود گویند. گلابی  بعد از سیب  مهم ترین میوه دانه دار  دنیا و ایران به شمار می آید. گونه های  مختلف گلابی  طعم های گوناگون  از ترش تا  شیرین دارند .  این  میوه  حاوی ویتامین های E و C ، کلسیم، آهن، منیزیم و روی است.
• گلابی میوه ای عالی و گوارا و پرآب است. افرادی که یبوست دارند سعی کنند ۱ تا ۲ عدد گلابی در روز بخورند و  بلافاصله ۱ لیوان آب ولرم  بنوشند که خاصیت  ملین آن قوی تر شود.
• گلابی میوه ای است که به آسانی هضم و جذب بدن می شود.
• گلابی دارای دانه های بسیار ریزی است که خصوصاً نزدیک هسته آن زیاد است. این دانه ها از جنس سلولزاست  و در دستگاه گوارش هضم  نمی شود. از این رو با  عبور از دستگاه گوارش ، معده و روده را پاک  می کند و کلیه مواد زائد  باقیمانده در شکم  را دفع می کند.
• پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار دارد ، از نظر ویتامین ها غنی تر است. به علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است ، لذا نباید هنگام خوردن ، پوست آن را جدا کنید.
• کسانی که مبتلا به فشار خون هستند ، اگر به طور مرتب گلابی بخورند خون آنها تصفیه خواهد شد .
• گلابی برای غدد داخلی بدن بسیار مفید است .به همین جهت افراد مبتلا به نقرس، آرتروز و رماتیسم می توانند از آن بهره زیادی ببرند.
• گلابی برای معالجه امراض سینه یک میوه عالی است و این خاصیت مربوط به تانن  آن است و اگر گلابی کمی گس باشد برای سینه بهتر است.
• گلابی به علت دارابودن ارسنیک رعشه را درمان می کند.
• افزایش جذب کلسیم درگلابی ، از بروز پوکی استخوان به خصوص در زنان یائسه جلوگیری می کند.
• موادی که برای استخوان ها مفیدند،  برای مغز نیز نافع اند. گلابی هم از این  قاعده مستثنی نیست و از میوه هایی است که برای حافظه و تمرکز حواس مفید است.
• مواد موجود در گلابی برای تقویت بدن پس از بیماری هایی که نیرو و توان انسان را تحلیل می برد، بسیار مفید است. شاید به همین دلیل است که برای بیماران کمپوت گلابی می بریم. در دوران نقاهت بیماری هایی چون سل، کم خونی و ضعف  شدید خوردن مخلوط آب گلابی و به بسیار مفید است.
• گلابی یکی از  میوه های ضد عفونی کننده یا  ضد مسمومیت است  و این خاصیت به دلیل ادرارآور و ملین بودنش است.
• گلابی موجب شادابی و طراوت بدن و پوست می شود.
• گلابی برای بیماران دیابتی میوه بسیار مناسبی است .شاید به همین دلیل حکیم عالیقدر ایرانی ابوعلی سینا، گلابی یا کمپوت آن را برای اکثر بیماران مجاز دانسته و آن را" شاه میوه" خوانده است.
• فیبر موجود در گلابی برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر است. 

 

 توجه:

  • هضم پوست گلابی کمی مشکل است، از این رو کسانی که معده ضعیفی دارند آن را با پوست نخورند یا آن را بصورت کمپوت مصرف کنند. 
  • بهتر است گلابی کاملاً رسیده را مصرف کنید تا خواص آن بیشتر و هضم آن راحت تر باشد.
  • بهتر است پس از خوردن گلابی آب سرد ننوشید ، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ می کند.  


احادیث و نظرات بزرگان
در مورد نظر ابوعلی سینا در مورد گلابی صحبت کردیم . ولی جالب است بدانید که احادیث زیادی در مورد گلابی وجود دارد مثلا در حدیثی آمده:
" هر کس ناشتا گلابی بخورد ، آب نطفه او پاک و فرزندش نیکو خواهد شد."
امام صادق علیه السلام فرمودند :
" گلابی معده را پاک و آن را تقویت می کند" و باز فرموده اند: " خوردن گلابی در حال سیری سودمندتر از خوردن آن در حال گرسنگی  است. کسی که دلش گرفته  و اندوهناک است ، باید گلابی را بعد از غذا بخورد."
 

فواید کشمش برسلامت بدن
کشمش، ميوه خشک مغذي است و مانند ديگر خشکبارها در تمام سال يافت مي شود. يک غذاي پر انرژي، کم چرب و کم سديممي باشد. بنابراين براي افرادي که رژيم هاي کم سديم را بايد رعايت کنند، خوردن کشمش بسيار مفيد مي باشدکشمش داراي خاصيت آنتي اکسيداني استو از تخريب سلولي جلوگيري مي کند
کشمش براي سلامت استخوان ها و جلوگيري از پوکي استخوان نقش مهمی را برعهده دارد به همين دليل مصرف آن براي زنان قبل از يائسگي بسیارمفید است
و هورمون استروژن مي باشد . D منبع خوب ویتامین.
کشمش باوجودي که شيرين و چسبناک مي باشد، بر دندان اثر مخربي ندارد و باعث خرابي دندان نمي شود، حتي مي توان گفت اين ميوه خشک از فساد دندانمفيد مي باشد. کشمش براي سلامت دندان و لثه بسیار جلوگيري مي کند.
کشمش منبع خوب ويتامين ها و عناصر مغذي بدن مي باشد. عناصر و ويتامين هايي همچون آهن، پتاسيم،کلسيم  در کشمش موجود است B. و ويتامين
کشمش محتوي مقدار زيادي آهن مي باشد. 600 گرم کشمش، 90 درصد آهن مورد نياز روزانه بدن را تأمين مي کند.
کشمش، منبع خوب فيبر، آنتي اکسيدان و همچنين منبع خوب انرژي مي باشد
باعث جلوگيري از سرطان کولون، کمک در جلوگيري از رشد غير معمول سلول ها، وکنترل قند خون مي شود
کشمش را به گوشت اضافه کنيد تا مقدار چربي غذا را کم کند و مقدار فيبر و آهن را افزايش و مقدار سديم را کاهش دهد
کشمش از سرطان جلوگیری میکند
يا کلسترول بد مي گرددرا در خون کم مي کند و باعث کاهش بيماري قلبي LDL کشمش ميزان
اگر به مدت 4 هفته هر روز کشمش مصرف کنيد، آنتي اکسيدان در خون افزايش و کلسترول بدکاهش مي يابد
کشمش موجب کاهش استرس مي گردد
اين ميوه خشک باعث عملکرد صحيح رگ هاي بدن مي شود
کشمش براي درمان بي نظمي معده.وجلوگیری از یبوست مصرف می شودبرای جلوگيري از اين ناخوشي ها مي توانيد6-5 عدد کشمش را خيس کنيد و بعد از چند ساعت، آب آن را بنوشيد
تحقيقات نشان داده است که ورزشکاراني که قبل و در حين ورزش، حدود يک فنجان کشمش مصرف مي کنند، بهتر از بقيه سلول هاي بدن را از آسيب حفظ مي کنند
کشمش به علت داشتن قند فروکتوز، داراي خاصيت مصرف سريع انرژي و کاهش وزن نيز مي باشد
براي سلامتي چشم نيز خوب است. کشمش مانند هويج،
کشمش باعث تقويت اعصاب مي شود
کشمش، سستي و رخوت را از بدن دور مي کند
با خوردن کشمش، غضب را از خود دور کنيد
کشمش موجب از بين رفتن آب اضافي بدن مي گردد
کشمش، دهان را خوشبو مي کند
کشمش، اسپاسم يا گرفتگي عضلانيرا کم مي کند
پس از همين حالا، کشمش را به ماست يا سالاد خود اضافه کنيد و از خوردن آن لذت بريد
بهتر نيست به جاي مصرف شيريني و شکلات،اين ميوه خشک شيرين و مغذي را به کودکان خود بدهيم؟ 
 
 

مضرات نوشابه های گاز دار

 پــژوهشگران مضرات مصرف نوشابه هاي گازدار را چـنـيـن برمي شمارند:

  • پـوسيدگي دندانها:تمام نوشابه هاي گازدار خاصيت اســيدي داشته و سبب فرسايش ميناي دندانها ميگردند.همچنين ميزان قند بالاي اين گـونه مـحــصولات پوسيدگي دندانها را تسريع ميكنند.
  • چاقي: نوشابه هاي گازدار عمدتا از آب تصفيه شده، افزودنيهاي مصنوعي و شكر تصفيه شده تهيه ميگردند. بنابراين فاقد هرگونه ارزش تغذيه اي بوده و تنها به خاطر ميزان قند بالايشان داراي كالري زيادي ميباشند كه سبب چاقي در فرد مصرف كننده ميگردند. در نوشابه هاي رژيمي نيز جاي شكر معمولي از آسپارتام استفاده ميكنند كه در ضمن آنكه يك ماده اشتها آور ميباشد براي سلامتي نيز مضر بوده و مصـرف آن ميگرن، سرگيجه و كاهش توان حافظه را بدنبال دارد
  • تاثير بروي كليه ها: هنگامي كه ميزان اسيد فسفريك خون افزايش مي يابد كليه ها قادر بدفع سريع آن نميباشند بنابراين فشار مضاعفي بروي كليه ها تحميل ميگردد. مصرف نوشابه هاي گازدار سبب ميگردد تا كلسيم از استخوانها برداشته شده و درون خون جريان يابد اين امر موجب رسوب كلسيم اضافي در كليه ها گرديده كه در نهايت منجر به سنگ كليه ميگردد.
  • تاثير بروي پوست: نوشابه هاي گازدار فاقد هرگونه مواد معدني و ويتامين ميباشند. افرادي كه نوشابه مصرف ميكنند معمولا مصرف آب ميوه، شير و حتي آب را كاهش ميدهند و بدن خود را از ويتامينها و مواد معدني كه براي سلامتي پوست ضروري ميباشند محروم ميسازند. بنابراين پوستشان بيشتر دچار چين و چروك ميگردد.
  • تاثير بروي استخوانها: اسيد فسفريك موجود در نوشابه هاي گازدار ماده اي بسيار سمي ميباشد. در صنعت از اسيد فسفريك بعنوان سختي گير آب استفاده ميگردد. به اين طريق كه اسيد فسفريك سبب زدودن كلسيم و منيزيم از آب سخت ميگردد. اسيد فسفريك در بدن نيز داراي عملكرد مشابهي ميباشد.
تغذیه سالمندان

پیرشدن وسالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیتهای فیزیکی وافزایش بیماریهای مزمن همراه می شود وبه نظر میرسد که بهبود تغذیه تاحد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان درمورد مسائل پزشکی وبهداشتی ازجمله وضعیت تغذیه آنهاست.
عوامل موثردرایجاد مشکلات تغذیه ای سالمندان
1-عوامل جسمانی : کاهش کل انرژی مورد نیاز، بیماریهای مزمن،بی اشتهایی ،تغیر حس چشایی،خرابی دندانها،بی تحرکی، ناتوانی جنسی،مشکلات گوارشی،تداخلات دارویی
2-مشکلات روحی وروانی:افسردگی ،تنهایی،ازدست دادن همسر
3-مشکلات اقتصادی:درآمدکم،کمبود امکانات برای تهیه وطبخ غذای مناسب و زندگی درآسایشگاه
 
به طورکلی سالمندان بایداصول کلی زیر را درنظرداشته باشند:

  • مراجعه به موقع به پزشک ومتخصص تغذیه وپیروی از یک برنامه صحیح غذایی
  • توجه ورسیدگی مناسب به بهداشت دهان ودندان
  • مصرف پنج تا شش لیوان آب در روز
  • استفاده از تمام گروه های غذایی وایجاد تنوع غذایی دربرنامه روزانه
  • مصرف مقادیر کافی میوه جات وسبزیجات
  • استفاده از نان های سبوس دار
  • مصرف کافی لبنیات مثل شیر و ماست
  • سالمندانی که دچاربی خوابی هستند از مصرف قهوه و چای دربعدازظهر وشب خودداری کنند ویک فنجان شیرگرم قبل ازخواب مصرف کنند.
  • ازلیمو ترش تازه درکنارغذا جهت جذب بهتر آهن غذا استفاده کنند.
  • قرارگرفتن درمعرض نور آفتاب به مدت نیم ساعت در روز و استفاده از لباس های رنگ روشن
  • نرمش وتحرک روزانه را هرچند کم آغاز کنند. روزی بیست دقیقه پیاده روی در هوای آزاد می تواند درایجاد نشاط وسلامت سالمندان بسیارموثرواقع شود.